13.10.2025

Koláč s mascarpone z mrkvového cesta


Príprava
20 min
Dokončené v
35 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Recepty
  • Dezerty
  • Koláče z jedného plechu
  • 2014
Náš koláč s mascarpone je recept na každú príležitosť. Obstojí na oslave, ale aj ako obyčajná víkendová maškrta. Lahodný mascarpone krém v spojení so šťavnatým mrkvovým cestom sú neodolateľnou kombináciou. Navyše nezaberie veľa času.

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

Korpus:
  • 2
    veľké vajíčka
  • ½ šálky trstinového cukru BILLA
  • ½ šálky acidofilného mlieka alebo kefíru
  • 1 a ¼ šálky hladkej múky
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy
  • ¼ ČL soli
  • 2-3 stredne veľké mrkvy
  • 1 ČL škorice
  • ½ hrnčeka oleja

Na krém:
  • 200 g
    mascarpone
  • 250 g
    tučného krémového tvarohu
  • 1-2 PL práškového cukru
  • 1 ČL
    vanilkového cukru
  • 1 ČL
    citrónovej šťavy
  • Kôra z polovice citróna

Kroky prípravy

  1. Krok 1
    V jednej misky premiešame suché ingrediencie – preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a škoricu. V inej miske prešľaháme vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom, pri nízkych otáčkach zašľaháme olej a acidofilné mlieko.
  2. Krok 2
    Prisypeme suché ingrediencie a najemno nastrúhanú mrkvu. Stierkou všetko spolu premiešame len tak dlho, až kým sa suroviny spoja do hladkého cesta. Vylejeme na papierom vystlaný plech a povrch cesta zarovnáme.
  3. Krok 3
    Pečieme pri 200 °C približne 20-30 minút, otestujeme drevenou špajľou. Korpus po upečení necháme vychladnúť.
  4. Krok 4
    Na krém vymiešame mascarpone s tvarohom a cukrom do hladka, ochutíme citrónovou kôrou a šťavou.
  5. Krok 5
    Po vychladnutí korpusu ho vodorovne prekrojíme na 2 rovnaké polovice a naplníme polovicou krému. Zvyškom krému potrieme povrch a necháme v chladničke odpočinúť.
  6. Krok 6
    Pred podávaním môžeme posypať opraženými orieškami alebo len trochou citrónovej kôry.

Podobné recepty