11.11.2025

Zeleninový šalát s vajíčkami a chlebom naan


Príprava
10 min
Dokončené v
35 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Jedlá na každý deň
  • Recepty
  • Obedy & večere
  • Rodinné oslavy & Párty
  • Vegetariánske jedlá
Tento zeleninový šalát s vajíčkami chutí i vyzerá skvele. Hodí sa na party, ale zároveň je ideálny aj ako obed alebo ľahká večera. Je plný vitamínov a minerálov z čerstvej zeleniny a bielkovín z vajec. Čerstvý, ešte teplý naan ešte zvýši chuťovú príťažlivosť tohto jedla. Navyše je rýchly a jednoduchý na prípravu, takže je ideálny i pre rušné dni.

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

Na šalát:
  • 4
    vajcia
  • 200 g
    cherry paradajok
  • 100 g
    čakanky
  • 50 g
    reďkovky
  • 50 g
    červenej cibule
  • 1
    avokádo
  • ¼ ČL soli

Na dresing:
  • 3 PL
    olivového oleja
  • 2 PL
    citrónovej šťavy
  • 1 ČL
    horčice
  • 1 PL
    vody
  • ¼ ČL korenenej soli
  • ¼ ČL mletej červenej papriky

Na chlieb naan:
  • 250 g
    hladkej pšeničnej múky
  • ½ ČL soli
  • 2 ČL
    prášku do pečiva
  • 200 ml
    kyslého bieleho jogurtu
  • 3 – 4 PL múky na posypanie pracovnej dosky

Na potretie chleba:
  • 3 PL
    zmäknutého masla
  • 1
    pretlačený strúčik cesnaku

Kroky prípravy

  1. Krok 1
    Najprv si pripravte chlieb naan. Všetky ingrediencie na chlieb zmiešajte v mise. Hneď ako sa cesto začne formovať do bochníka, vyberte ho z misy a preložte na pracovnú dosku posypanú múkou. Cesto krátko premieste a rozdeľte na 8 rovnakých častí.
  2. Krok 2
    Každú časť vyformujte do bochníčka, prikryte a nechajte odpočívať asi 10 minút. Potom každý bochníček vyvaľkajte a po jednom ukladajte na zahriatu suchú panvicu.
  3. Krok 3
    Každý naan pečte samostatne 2 minúty z jednej strany a 2 minúty z druhej strany. Upečený naan vyberte z panvice a dajte ho do misy s pokrievkou. Okamžite potrite maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom a prikryte.
  4. Krok 4
    Chlieb nechajte takto prikrytý odpočívať 2 až 3 minúty a potom ho natrhajte na menšie kúsky.
  5. Krok 5
    Do hrnca s vriacou vodou pridajte soľ a potom doň opatrne pridávajte jedno vajce za druhým. Varte na stredne silnom plameni asi 8 minút.
  6. Krok 6
    Hrniec odstavte z plameňa, vajcia sceďte a nechajte vychladnúť. Olúpte ich a rozkrojte na polovice.
  7. Krok 7
    Všetku zeleninu na šalát očistite, umyte a nasekajte. Pripravenú zeleninu, vajcia, avokádo a natrhaný naan dajte do misy.
  8. Krok 8
    Všetky ingrediencie na dresing dajte do menšej misky, zakryte ju, potraste ňou a dresingom prelejte šalát. Premiešajte a podávajte.
  9. Krok 9
    Zeleninový šalát s vajíčkami sa perfektne hodí pre vegetariánov, ale môže sa ľahko upraviť tak, aby obsahoval aj mäso. Ak chcete pridať trochu proteínu, môžete do šalátu pridať grilované kuracie prsia alebo tofu.

Podobné recepty