13.10.2025

Tekvicové cestoviny so syrom


Príprava
45 min
Dokončené v
30 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Obedy & večere
  • Jedlá na každý deň
  • Cestoviny
  • Recepty
Tekvicové cestoviny so syrom, konkrétne mozzarellou, ktorá sa roztápa na jazyku sú naozaj hrejivé jesenné jedlo. Horúce a zapečené so syrom a voňavými jesennými koreninami sú poctou tomuto ročnému obdobiu.

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

  • 1 balenie
    zemiakových gnocchi alebo iných cestovín
  • 1
    menšia tekvica hokkaido
  • 1 balenie
    strúhanej mozzarelly
  • 1
    smotana na varenie
  • Soľ a čierne korenie
  • Škorica a / alebo kurkuma
  • Šalvia

Kroky prípravy

  1. Krok 1
    Tekvicu Hokkaido dobre umyjeme a prepolíme. Vyberieme jadierka, napr. lyžičkou to ide ľahko.
  2. Krok 2
    Tekvicu nakrájame aj so šupkou. Tento druh tekvice sa nešúpe. Pečená šupka je veľmi chutná a zdravá zároveň.
  3. Krok 3
    Nakrájanú tekvicu vsypeme do zapekacej misy. Pre chuť pridáme niekoľko ošúpaných strúčikov cesnaku.
  4. Krok 4
    Môžeme pridať akékoľvek obľúbené jesenné koreniny a bylinky. Skvelá je šalvia, rozmarín, alebo tymian.
  5. Krok 5
    Pridáme ďalšie koreniny ako škoricu, mleté čierne korenie, mleté čili, zázvor a kurkumu.
  6. Krok 6
    Výdatne pokvapkáme olivovým olejom a posolíme.
  7. Krok 7
    Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 min na 180 stupňov Celzia.
  8. Krok 8
    Preložíme do mixéra a do horúcej tekvice pridáme smotanu. Môžeme použiť aj tyčový mixér. Rozmixujeme do hladka.
  9. Krok 9
    Gnocchi uvaríme podľa návodu, cca 3 minúty. Iné druhy cestovín varíme obvyklým spôsobom cca 10 minút.
  10. Krok 10
    Cestoviny preložíme do zapekacej nádoby a premiešame s tekvicovou omáčkou. Pridáme orechy a strúhaný syr.
  11. Krok 11
    Zapečieme ešte cca 5 min a podávame horúce, kým je syr teplý a vláčny.

Podobné recepty