11.11.2025

Špargľa s holandskou omáčkou


Príprava
25 min
Dokončené v
40 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Vegetariánske jedlá
  • Obedy & večere
  • Recepty
  • Jedlá na každý deň
Špargľa s holandskou omáčkou je jarná klasika, ktorá nikdy nesklame. Jemná sladkosť špargle sa dokonale hodí k bohato krémovej omáčke a toto jedlo je tak elegantné, ako aj jednoduché na prípravu. Tento recept vám ukáže, ako uvariť špargľu do dokonalej chrumkavosti a ako pripraviť lahodnú holandskú omáčku z len niekoľkých ingrediencií. S trochou snahy si toto jedlo môžete vychutnať aj vy v pohodlí domova. 

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

  • 2
    balenia špargle
  • 1 ČL
    soli
  • 1 dcl
    suchého bieleho vína
  • Šťava z citróna

Holandská omáčka:
  • 250 g
    masla
  • 2
    žĺtky
  • Soľ a muškátový oriešok
  • 1 PL
    Biely vinný ocot
  • Šťava z citróna

Na podávanie opražená strúhanka:
  • 1
    hrnček strúhanky
  • 1 PL
    masla
  • 1 ČL
    soli

Príloha:
  • Baby zemiaky
  • Maslo
  • Petržlenová vňať a soľ

Kroky prípravy

  1. Krok 1
    V dostatočne veľkom hrnci si pripravíme vodu na varenie špargle. Vodu ochutíme suchým bielym vínom, citrónovou šťavou, soľou a cukrom. Špargľu očistíme tak, že skrojíme konce a potom bielu špargľu očistíme škrabkou na zeleninu. Zelenú netreba čistiť. Z koncov potom môžeme pripraviť špargľový krém.
  2. Krok 2
    Špargľu vložíme do vriacej vody, zelenú varíme cca 4 až 6 minút a bielu od 8 do 12 minút. Hrubšiu dávame variť skôr.
  3. Krok 3
    Pripravíme si holandskú omáčku. V malom kastróliku si rozpustíme maslo. Do misy vhodnej na šľahanie nad parou dáme 2 žĺtka, citrónovú šťavu, biely balzamikový ocot, soľ a namiesto korenia použijeme muškátový oriešok. Pridáme malé množstvo vody a šľaháme do husta nad parou. Žĺtková pena zhustne do podoby cukrárskeho krému. V tejto chvíli začneme pridávať rozpustené, ale nie vrelé maslo a postupne ho zašľaháme. Pripravíme si trošku vlažnej vody, ktorou chvíľami holandskú omáčku počas šľahania zriedime. Keď je hotová, dáme ju dole z pary a stále miešame, aby sa nezrazila.
  4. Krok 4
    Špargľu preložíme na panvičku, pridáme trochu masla a prehrejeme ju s maslom. Podávame na väčšej mise. Na zbytku masla opečieme strúhanku a špargľu podávame s opečenou chrumkavou strúhankou, malými varenými zemiačkami na masle a s holandskou omáčkou.

Podobné recepty