19.08.2025

Musaka z paradajok a baklažánov


Príprava
90 min
Dokončené v
60 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Grécka kuchyňa
  • Mäsové špeciality
  • Jedlá na každý deň
  • Svetové kuchyne
  • Recepty

BILLA tip: Pre pravú chuť musaky skúste pridať štipku škorice - buď do mäsa, alebo do bešamelu.

Ďalšie chutné recepty nájdete na: BILLA ReceptyKulinarium.sk

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

  • 500 gramov
    kvalitného hovädzieho mäsa, najlepšie mletého
  • 2
    baklažány
  • cibuľa a cesnak
  • 2
    zemiaky
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 500 ml
    drvených rajčín
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
  • 3 PL
    olivového oleja
  • 50 gramov
    parmezánu

Bešamelová omáčka
  • 40 gramov
    hladkej múky
  • 40 gramov
    masla
  • muškátový oriešok
  • 500 ml
    mlieka

Kroky prípravy

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Cibuľu nakrájame najemno a cesnak na plátky. Orestujeme ich na olivovom oleji. Pridáme mäso a po cca 5 min. prisypeme petržlenovú vňať. Okoreníme, osolíme a pridáme drvené paradajky. Spolu dusíme asi 15 min.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Baklažán umyjeme a narežeme pozdĺžne na plátky, tie nasolíme a necháme pustiť vodu. Potom ich utierkou osušíme, potrieme olejom a opečieme v rúre alebo na panvici.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Ošúpeme si zemiaky, nakrájame ich pozdĺžne na tenké plátky a povaríme cca 3 min. v osolenej vode.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Pripravíme si omáčku. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a premiešame metličkou. Za stáleho miešania postupne vlievame studené mlieko a privedieme k varu. Pridáme muškátový oriešok, znížime teplotu a krátko povaríme. Necháme vychladnúť.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Pekáč vymastený maslom vysypeme strúhankou. Naplníme mäsom, preložíme opečeným baklažánom, predvarenými zemiakmi a zalejeme bešamelom.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečieme cca 50 až 60 minút na 180 °C.