09.10.2025

Kulajda – jedinečná polievka, ktorá je pýchou českej kuchyne


Dokončené v
60 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Recepty
  • Jedlá na každý deň
  • Česká kuchyňa
  • Polievky
  • Svetové kuchyne
Pravá juhočeská kulajda sa preslávila vďaka skutočne výbornej chuti, doplnenej hubami a smotanou, skutočne hustej konzistencie. My si ju však vieme spraviť po svojom - po slovensky! 🙂 Doplnili sme do receptu to, čo my máme radi a je na svete krásna biela polievočka. Použijeme smotanu na šľahanie, aby polievka mala krásnu plnú a krémovú chuť. Pre ľudí ktorí majú problémy s trávením laktózy je už dnes dostupná aj bezlaktózová verzia smotany na varenie a šľahanie, pokojne ňou možno nahradiť smotanu aj v tomto recepte. Ak sa radi prechádzate s košíkom po lese a ste vášnivý hubár, alebo ste od známych dostali pár čerstvých húb, neváhajte a pustite sa do prípravy tejto výbornej klasickej českej polievky. Kulajda je skutočne jedinečná polievka vďaka svojej špecifickej chuti.

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

Pre 4-5 osôb:
  • 4
    plné lyžice masla
  • 4
    plné lyžice hladkej múky
  • 4
    väčšie zemiaky
  • 2 šálky
    nakrájaných čerstvých lesných húb (alebo 3 veľké hrste sušených)
  • 198 ml
    smotany min. 30% (výborná je aj bezlaktózová verzia)
  • 1 – 1 ½ litra vývaru (napr. zeleninový alebo slepačí)
  • menší zväzok čerstvého kôpru
  • 4-5 lyžíc octu (podľa chuti)
  • 2-3 lyžice kryštálového cukru (podľa chuti)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bobkový list
  • nové celé korenie

Kroky prípravy

  1. Krok 1
    V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a pripravíme ružovú zásmažku. Prilejeme horúci vývar a pomocou metličky dobre rozmiešame, aby nám nezostali hrudky.
  2. Krok 2
    Vývar prilievame postupne podľa toho, akú hustú polievku chceme mať. Privedieme k varu a plameň stiahneme na minimum.
  3. Krok 3
    Vložíme očistené nakrájané huby, bobkový list a nové korenie. Osolíme a okoreníme. Povaríme na miernom ohni 15 minút.
  4. Krok 4
    Potom pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky a opäť povaríme až kým nie sú zemiaky mäkké (cca 10-15 minút).
  5. Krok 5
    Do polievky pomaličky a za stáleho miešania prilejeme šľahačkovú smotanu, cukor a najemno nasekaný kôpor, premiešame a necháme prevariť ešte pár minút. Nakoniec polievku odstavíme a vmiešame ocot podľa chuti.
  6. Krok 6
    Podávame s dobrým domácim chlebom ozdobené najemno nasekaným kôprom.