09.10.2025

Bryndzová pomazánka 3x inak


Dokončené v
15 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Jedlá na každý deň
  • Recepty
  • Raňajky
  • Chlieb a pečivo
  • Vegetariánske jedlá
Bryndza patrí medzi typické slovenské produkty, preto prirodzene bryndzová pomazánka alebo bryndzová polievka - demikát patria medzi naše národné jedlá. Májová bryndza je najlepšia a najchutnejšia, preto vyskúšajte naše tradičné, ale aj vylepšené bryndzové nátierky.  S čerstvým pečivom  bude vaša bryndzová nátierka chutiť neodolateľne! 

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

Bryndzová pomazánka s mletou údenou paprikou:
  • 200 g
    bryndze
  • 100 g
    zmäknutého masla
  • 2 jarné cibuľky nasekané najemno, alebo 2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky
  • 1
    lyžička mletej údenej papriky
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • reďkovky a uhorka na ozdobu

Zelená nátierka s bryndzou a medvedím cesnakom a bylinkami:
  • 124 g
    ovčej bryndze
  • 3-4 lístky medvedieho cesnaku
  • 3
    jarná cibuľka alebo malý zväzok pažítky
  • 1
    lyžica kôpru
  • 3
    lyžica rôznych byliniek napr. čerstvá mäta, oregano, žerucha…)
  • 4
    lyžice zmäknutého masla
  • sezam na ozdobu

Bryndzová nátierka s vlašskými orechmi a hruškou:
  • 125 g
    ovčej bryndze
  • 4
    lyžice zmäknutého masla
  • 4
    hrste vlašských orechov
  • mleté čierne korenie
  • 1
    väčšia hruška
  • pár bobuliek hrozna na ozdobu, prípadne sušené brusnice a hrozienka

Kroky prípravy

  1. Krok 1

    Bryndzová pomazánka s mletou údenou paprikou Postup:

    V miske zmiešame zmäknuté maslo s bryndzou a ostatnými prísadami. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Bryndza je slaná dosť, dochucujeme preto opatrne.


    Nátierka chutí najlepšie s tmavým pečivom, tmavá bulka ozdobená plátkami reďkovky a uhorky.

  2. Krok 2

    Zelená nátierka s bryndzou a medvedím cesnakom a bylinkami Postup:

    Zmäknuté maslo vymiešame s bryndzou dohladka. Pridáme nadrobno nakrájané bylinky a medvedí cesnak a premiešame.


    Natierame na celozrnné pečivo a posypeme sezamovými semienkami. Podávame s čerstvou zeleninou.

  3. Krok 3

    Bryndzová nátierka s vlašskými orechmi a hruškou Postup:

    Orechy si nasekáme buď nahrubo alebo jemnejšie, ako nám viac vyhovuje. Bryndzu premiešame s maslom a nasekanými orechmi.


    Natierame na pečivo (Francúzska svetlá bageta) a ozdobíme kúskami hrušky (tie pokvapkáme citrónovou šťavou aby nezhnedli), kúskom orecha a hrozienkami, prípadne bobuľkami hrozna.