09.10.2025

Bravčový perkelt so smotanou a haluškami


Príprava
30 min
Dokončené v
50 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Bravčové mäso
  • Recepty
  • Mäsové špeciality
  • Jedlá na každý deň

Bravčový perkelt so smotanou a haluškami je stará dobrá klasika, ktorá hádam nikdy neomrzí. Pripravili sme pre vás recept na tento evergreen, presne ako od mamy. Či už ho budete podávať s haluškami, alebo s kolienkami, určite si pochutíte.


Ďalšie chutné recepty nájdete na: BILLA ReceptyKulinarium.sk

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

Suroviny pre veľkú rodinu:
  • 600-700 g bravčového pliecka
  • 2
    cibule
  • 2-3 lyžice masla (alebo masti)
  • 1 lyžica
    sladkej mletej papriky
  • 1
    bobkový list
  • Celé čierne a nové korenie
  • Soľ
  • 2 lyžice
    hladkej múky
  • 100-150 ml smotany na šľahanie 33%
  • 100 ml
    kyslej smotany (možno vynechať)

Na halušky:
  • 250 g
    polohrubej múky
  • 1-2 vajíčka
  • Voda podľa potreby (cca 200 ml)
  • 1-1 a ½ lyžičky soli

Kroky prípravy

  1. Krok 1
    Cibuľu si nakrájame na jemno a speníme na masle alebo masti. Keď je opečená pekne do zlata, pridáme pridáme na kocky nakrájané mäso a sprudka opečieme, aby sa mäso zatiahlo. Potom zaprášime mletou paprikou, pridáme korenie a bobkový list, osolíme a zalejeme horúcou vodou tak, aby voda tesne zakrývala mäso.
  2. Krok 2
    Privedieme k varu a na slabom plameni dusíme pod pokrievkou približne 1 hodinu až 1 a pol hodiny, kým nie je mäso úplne mäkké. Priebežne podlievame vodou.
  3. Krok 3
    Sladkú smotanu metličkou prešľaháme s trochou vody a múkou do hladka. Môžeme pridať aj trochu kyslej smotany, omáčku to trochu oživí. Pomaly prilievame k dusenému mäsu a dôkladne premiešame. Necháme povariť a odstavíme. Podávame s haluškami.
  4. Krok 4

    Halušky:

    Do misky nasypeme múku, osolíme a premiešame. Prilejeme vodu, vajíčko a spracujeme varechou lepivé, nie husté cesto. Vodu prilievame podľa potreby. Cez haluškovač pretlačíme cesto do vriacej vody a dobre premiešame, aby sa halušky nezlepili. Keď vyplávajú na povrch povaríme ich ešte asi 5 minút a následne scedíme. Opláchneme vlažnou vodou, necháme odkvapkať. Ešte teplé ich preložíme do misky a omastíme orieškom masla aby sa nezlepili.