11.11.2025

Jarné rolky na spôsob sushi


Príprava
10 min
Dokončené v
15 min
Obtiažnosť

Kategória
  • Ázijská kuchyňa
  • Jedlá na každý deň
  • Recepty
  • Svetové kuchyne
  • Obedy & večere
  • Pre deti
  • Do 30 minút
  • Bez lepku
  •  Bez laktózy

Jarné rolky sú neodmysliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne a s príchodom jari si ich môžete vychutnať aj v pohodlí domova. Tieto chrumkavé rolky plnené rôznymi dobrotami sú ideálne ako predjedlo, ľahký obed alebo večera.
V tomto recepte vám ukážeme, ako si jednoducho pripraviť jarné rolky s klasickou zeleninovou plnkou. Môžete však experimentovať a plniť ich podľa vlastnej chuti aj mäsom, tofu, hubami, syrom alebo čímkoľvek, na čo máte chuť. My sme sa inšpirovali sushi a k zelenine sme pridali ryžu.

Prísady

Prísady pre
 
Porcia(ie)

  • 8
    plátov ryžového papiera
  • 100 g
    ryže na sushi
  • 150 g
    čerstvého lososa (filety)
  • 50 g
    mrkvy
  • 50 g
    stopkového zeleru

Omáčka:
  • 2 PL
    mirinu (sladké ryžové víno)
  • 2 PL
    ryžového octu
  • 3 PL
    sójovej omáčky
  • 1
    citrón, šťava a nastrúhaná kôra
  • 1 ČL
    medu 1 štipka červenej papriky 2 – 3 vetvičky petržlenovej vňate

Kroky prípravy

  1. Krok 1
    Ryžu uvarte podľa inštrukcií na obale. Z lososa odstráňte kožu a nakrájajte ho na tenké pásiky. Mrkvu a zeler tiež očistite a nakrájajte na tenké pásiky.
  2. Krok 2
    Pláty ryžového papiera ponorte do studenej vody, no len na 15 až 20 sekúnd, aby trochu zmäkli a zostali „al dente“. Na spodnú časť listu papiera položte náplň: lososa, ryžu, mrkvu a zeler. Potom papier zospodu zrolujte. Zložte boky (ľavý a pravý) a ďalej rolujte, kým sa nedostanete na koniec papiera. Opakujte, kým nespotrebujete všetky ingrediencie.
  3. Krok 3
    Prísady na omáčku dajte do misky a metličkou dobre vymiešajte. Ak chcete, pridajte do omáčky zopár lístkov petržlenovej vňate

Podobné recepty